Pósa Zoltán

Az ígéret földje

HÁROM IDILLI, ZÖLDBEBURKOLT, KOBALTKÉKKEL FUTTATOTT, SZÜRKÉVEL BEFÚJT HEGY ÖLÉBEN ÜL A KICSI ALPESI FALUCSKA. EGÉSZ ÉVEN ÁT AZ

Ü N N E P S É G R E KÉSZÜLTEK, AMIKOR ELJŐ KÖZÉJÜK A MINISZTER. A ZÖLDTORNYÚ TEMPLOM, A FAVÁZAS PARASZTBAROKK POLGÁRMESTERI HIVATALHÁZ, A CSŰRFORMA, TÁGAS KULTÚROTTHON

KARÉJÁBA FONT FŐTÉRRE A FOGAS, FÉLOLDALAS NYEREGTETŐS ÉS ALPESI HÁZAKBÓL KIALAKULT EGYETLEN UTCÁRA IS VASTAG, SZÜRKÉSFEKETE KÖDFELHŐ BORULT A NAGY NAPON.

ÁM TŰZSZERÉSZEK ÉRKEZTEK TŰZKERÉK VENTILÁTOROKKAL, LÉGELTERELŐ KÖPENYES HELIKOPTEREKKEL ÉS ÓRIÁSREPÜLŐKKEL, MELYEKNEK ORRÁRA GIGÁSZI NÉGYZETLAPOKAT SZERELTEK FÖL GYORS KEZEK.

KITAKARÍTOTTÁK A CSÚF GOMOLYT A VÖLGYBŐL, ÍGY A NAGY EMBER A NAGY NAPON MEGTARTHATTA NAGY BESZÉDÉT, PERSZE A MAJORETTEK TÁNCÁT, AZ ALPESI FOLKLÓRPARÁDÉT ÉS A TŰZIJÁTÉKOT MÁR NEM VÁRTA MEG, DE REMÉNYT HAGYOTT MAGA MÖGÖTT.

A SZOMSZÉDOS VÁROS FELÉ INDULT A FEKETE AUTÓK KONVOJA ÁM EGYSZER CSAK LE KELLETT ÁLLNIUK. A RÁJUK BORULT TINTASŰRŰ SZMOGBAN AZ ORRUKIG SEM LÁTTAK.

AZ ELTERELT KÖD KATASZTRÓFAHELYZETET IDÉZETT ELŐ A FŐVÁROSBAN.

DÉLI TIZENKETTŐKOR AZ ÉLESRE GYÚJTOTT NEONOK, A FÉNYSZÓRÓK SEM TUDTÁK ÁTSÜTNI AZ APOKALIPTIKUS FÜGGÖNYT.

AZOK A NYAVALYÁS FALUSIAK RÁNK HOZTÁK A VILÁGVÉGÉT, SZITKOZÓDIK A NAGY EMBER. EGY FRÁSZT KAPNAK, NEM HOGY KÖZSÉGFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁST.

S AZ ALPESI IDILLI FALUBAN, A KLOROFILLSAPKÁS TEMPLOM, A FACSONTVÁZAS FALUHÁZA ÉS A KÖZMŰVELŐDÉS KUNYHÓJÁNAK ÖLELÉSÉBE BÚJT TÉREN SEM TUDTÁK BEFEJEZNI AZ ÜNNEPI FOLKLÓRMŰSORT, AMIT CSAK AZÉRT IS, DACBÓL LEGALÁBB SAJÁT MAGUKNAK BEMUTATTAK VOLNA.

AZ EGYETEMES SZÜRKESÉG FÉNY-HIÁTUSÁT, MINT HA BEVARRTÁK VOLNA, ÖSSZEGYÓGYULT FEJÜK FÖLÖTT A KÖD, S ÚJRA EGYFORMA HIGANY BORULT A VILÁGRA.